Stilul japonez

    Astăzi am sa vă prezint stilul japonez, care în zilele noastre a ajuns unul dintre cele mai căutate stiluri. Probabil liniștea și simplitatea design-ului japonez compensează cu viața haotică a omului contemporan, sau poate e vorba de ceva mai profund, ceva legat de tradiție, spiritualitate și cultură; oricare ar fi motivul cu siguranța e unul subiectiv, un mix de personalitate, vârsta și experiențe personale. Mie una îmi place foarte mult și apreciez modul în care acest stil îsi păstrează esența elementelor tradiționale cu îndârjire.

Stilul japonez

Descriere

    În stilul japonez se observă o amprentă adâncă a minimalismului, simplității și a flexibilității prin metode elegante de îmbinare a celor 3 principii. La acestea 3 se mai adaugă câteva principii secundare: lumina difuză, culorile naturale și liniile simple,drepte.

 

stilul japonezSursa foto

Cum il recunsc?

    Stilul japonez formează un echilibru armoios între spațiu, lumină și simplitate. Materialele folosite sunt aproape întotdeauna naturale; lemnul este cel predominant, să nu uitam să amintim de bambus, care este aproape un simbol pentru acest stil; alte materiale care le amintesc sunt piatra, textilele, hârtia, toate contopite într-un ansamblu plin de eleganța si bun gust.

stilul japonez

Sursa foto

stilul japonezSursa foto

stilul japonez

Sursa foto

Elemente tipice

Fusuma – panouri glisante pictate de mână.

stilul japonez

Sursa foto

Shoji – pereți sau panouri glisante confecționate din hârtie și cadre de lemn. Acestea crează un aer de intimitate redată prin lumina difuză pe care o oferă. Am pus și un mic filmuleț la sfârșit, pentru a vă realiza singuri propriul Shoji ;) .

5822324269f72c8c36001b8762e27614

Sursa foto

Tatami –  podea tradițională din paie de orez.

28f46f90c77bb55929bd179aec4ffd7a

Sursa foto

Tokonoma – element decorativ folosit în cele mai multe cazuri în saloane și camera de luat ceai.

stilul japonezSursa foto

      Iar la sfârșit am sa vă spun ce vă recomand eu, dacă doriți un desen care să se integreze armonios în stilul japonez. Vă propun florile de cireș atat de cunoscute și apreciate în tradiția japoneză.

 

83d9ada3f00e43fc05b2e0b7ffb0f2e6

Sursa foto

Și filmulețul cu Shoji :)

Sursa video

Voi ce spuneți? Vă place acest stil?

Leave a Comment.