Să salvăm casele de la țară din România!

        La Viena s-au aprins beculețele iar căsuțele tradiționale cu decorațiuni au apărut prin piețe, colindând atmosfera magică a Crăciunului. Decorul acesta, ușor ireal, mă face să îmi doresc să zbor cât pot de repede spre pământul Românesc!

       Dorul de casă m-a determinat să vă povestesc azi de un proiect minunat  de salvare a caselor țărănești, ca de poveste, din România. Acum doi ani minuntatul meu soț m-a dus în locul lui secret! Un loc în care timpul se oprește, păsările își cântă libertatea, iar foșnetul copacilor mângâie sunetul armonios al locului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

        A trecut ceva timp de atunci, dar de curând un documentar realizat de Cristina Oancea de la TVR mi-a readus în gând acele imagini, precum și admirația față de cei care respectă și mai mult aceste locuri.

      Documentarul prezintă proiectul de care vă scriam mai devreme și se intitulează “Universitatea de Vara” – organizat de Asociația Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie alături de o lista lunga de colaborări.

Restaurare_case_taranesti_3Sursa foto

Restaurare_case_taranesti_6Sursa foto

Concret ce se realizează?

          Repertorierea științifică a caselor țărănești din comuna Bucium, vecină cu Roșia Montană din Țara Moților, în vederea reabilitării lor în tehnici de restaurare și ulterioara lor clasare. Se urmărește realizarea unui Model, adaptabil în orice comună din țară, de salvare și punere în valoare a Patrimoniului Rural identitar, încă existent, în situl neprotejat și neglijajat.

       Am să mă limitez în a vă oferii detalii pentru vă trezi curiozitatea! :) Vă invit să vizionați acest scurt filmuleț pentru a intra în atmosfera acestor locuri românești, care ne fac pe toți să fim mândri de plaiurile noastre.

Click pentru a viziona documentarul!

Restaurare_case_taranesti_1Sursa foto

     După cum știm cu toții, guvernul alocă foarte puțini bani pentru aceast tip de operațiuni, de aceea proiectele de restaurare au inceput cu o casa datata din 1851, din sposarizari private. Eu vă invit să schimbăm NOI ceva!

Cum putem noi ajuta?

În primul rând putem dona cei 2% din impozitul pe venit

Putem finanța cu bani

Donare materiale de construcție

Orice idee de promovare sau organizare este binevenită – Asociatia RPER – pentru Bucium are nevoie de noi toti !

Restaurare_case_taranesti_7Sursa foto

Nu e minunat să realizăm lucruri care vor rămâne moștenire pionierilor români? :)

1 Comments

Leave a Comment.