Case din lut prin lume

      Nu știu cum se face, dar în ultima vreme am tot avut de a face cu arhitectura ecologica. Este un adevărat univers! Nu am o experiență foarte mare în această direcție, dar pot spune că multe din aceste tehnici sau idei, sunt pur teoretice, iar dacă ele ar fi puse în practică nu ar avea un succes foarte mare. Unele pentru că durata de realizare este prea lungă și altele pentru că au probleme tehnice greu de rezolvat.

case din lut

Sursa foto

       Cu toate acestea sunt fericită că am început să cunosc această latură a arhitecturii, pentru că sub acea pătură de idei teoretice, există tehnici care cu adevărat pot fi puse în aplicare. Ele au fost testate de strămoșii noștrii vreme de mii de ani, iar noi în epoca betonului avem impresia că aceste case din lut nu sunt destul de rezistente. Există case vechi de sute de ani, construite din pământ și alte elemente vegetale, pe o “amărâtă” structură din lemn.

       Am observat un fel de “boom” arhitectural în această direcție. Astfel se face că la ora actuală există o grămadă de astfel de exemple în toată lumea. Am adunat câteva care mi-au plăcut și am să vi le înșir în mod aleatoriu.

Case din lut – exemple

Canada

Case din lutSursa foto

Africa de sud

Case din lut

Sursa foto

Tailanda

Case din lut

Sursa foto

Grecia

case din lut

Sursa foto

Anglia

Case din lut

Sursa foto

România

Case din lut

Sursa foto

         Exemplele sunt numeroase iar cei care doresc să aprofundeze tema pot da un google search unde există o grămadă de site-uri specializate ( NaturalHomes, Natural-home4u – site românesc).

O descriere mai detaliată va fi într-o postare viitoare. Am să clarific tehnicile, tipul de material, cum putem realiza rețeta exacta, dar și alte detalii practice.

 

Leave a Comment.